Episode 9: Musikknerdene utforsker akkompagnement, preludering og impro!

I den niende episoden av MusikkNerdPodden møter vi oss selv i døra!

Hva er det som interesserer oss for tiden, hvilke trender har vi hengt oss på?

Jacob forteller oss om musikkundervisning fra fortiden og hvordan metodene de hadde for å lære akkompagnement fungerte. Vi befinner oss da i Paris - i Debussy sin levetid og Durand sin lærebok!

Haakon innvier oss i blant annet Czernys metoder for å preludie-improvisasjon og analyse av litt musikk av selveste Mozart, mens Bendik kræsjer med trynet i klaveret og prøver febrilsk forklare hvordan improvisasjon funker, for han selv...

Det blir mye klaverspill, tidvis eksistensielle kriser hvor det er godt å ha venner til å plastre sårene, samt nok en episode hvor vi inviterer til musikknerding og mange følelser!

Ta en risiko og improviser med oss!

Spotify

ITunes

Synes du dagens tema var interessant? Under finner du tips til videre lesning!

Traité d’accompagnement au piano (1884) Emile Durand

I denne boken får du innblikk i metodene som blant annet Claude Debussy brukte da han studerte på musikkonservatoriet i Paris. Metodene bygger videre på partimentotradisjonene fra Napoli, men utvider også vokabularet til å inkludere mer romantiske skjemaer og eksemplarer.

L'Art de Préluder Op. 300 (>1833) Carl Czerny

I dette heftet finner du 120 preludier basert på noen enkle akkordprogresjoner som presenteres helt i starten. Gjennom eksemplene viser Czerny oss hvordan vi kan figurerer og prolongere akkorder ved bruk av en rekke ulike teksturer og stiler.

Journeys Through Galant Expositions (2020) Poundie Burstein

I denne boken utforskes musikalsk form utifra musikkteoretiske kilder fra 1700-tallet. Hensikten med dette er å tilby ett "Alternativ" til mer moderne og "anakronistiske" metoder for å forstå form. Særlig benyttes Heinrich Christoph Koch lærebøker og hans fokus på hvor frasene er på vei hen, hvorav vi heller får en forståelse av form som en "reise" fremfor et rigid "skjema" som skal fylles inn.