Episode 7: Negative Harmony - En harmonisk underverden

I den syvende episode av MusikkNerdPodden tar vi sats og flakser hodestups ned i en harmonisk underverden - nemlig - Negative Harmony!

Vi skal komponere, filosofere, tryne hardt i svingene og improviserer oss inn i et landskap godt representert i både dagens og fortidens musikkteoretiske forankring. Gamle klassikere får nye farger av vår egen Jacob Colourer og vi lager vår egen negative musikk mellom teoretiske og filosofiske bølgesus...

Ta frem surleppa og bli med på en ekstra lang negative episode!

Spotify

Itunes

Synes du dagens tema var interessant? Under finner du tips til videre lesning!

A Theory of Harmony - (1985) Ernst levy

Boken som oftest refereeres til når folk snakker om begrepet "Negative Harmony" (Slik som bla. Jacob Collier gjør). Dette begrepet finnes derimot ikke i denne boken, men Levy benytter begrepet "Polarity" for å beskrive det som ofte kalles "Negative Harmony" i dag!

Die Natur Der harmonik und Der Metrik - (1853) Moritz Hauptmann

Er du glad i Hegeliansk dialektikk, så er dette musikkteoriboken for deg! I denne banebrytene boken blir konseptet om harmonisk dualisme (en slags forløper til Negative Harmony) beskrevet for første gang! Dualistene prøvde å sidestille dur og molltreklangen som likeverdige!

Harmonic Function in Chromatic Music - (1994) Daniel Harrison

I denne episoden prøver vi å nøste opp i hvordan "Negaive Harmony" kan kobles opp mot funksjonsteorien. I dette henseende er Harrisons konsept om funksjonalitet spesielt interessant. Utover dette er dette en ypperlig bok som beskriver dualismen og funksjonsteoriens historie, samtidig som den gir nye innsiktsfulle verktøy for en mer lineær funksjonsanalyse - Anbefales!