Episode 2: Partimento (del 2)

Andre episode av MusikkNerdPodden er nå ute! Vi er igjen tilbake i Napoli hvor vi ser nærmere på detaljene knyttet til partimentorealisering (improvisasjon over basslinje). Mot slutten av episoden forvandles musikknerdene om til små neapolitanske gatebarn med den oppgave å realisere samme partimento, med mer eller mindre hell 😉! Hva synes du om våre realiseringer? Er det smakfullt, banalt eller kanskje til og med forkastelig!? Burde vi trygle vår maestro om nåde eller fortjener vi et kakk med linjalen over fingrene?

Spotify

Youtube

Synes du dagens tema var interessant? Under finner du tips til videre lesning!

www.partiminti.org

På denne nettsiden, laget av Robert Gjerdingen, finner man et hav av gratis partimentoressurser. Her finner du blant annet Giovanni Furnos lærebok om partimento, som vi har brukt i episoden.

Harmony, Counterpoint, Partimento (2018): Job IJzerman

Den første moderne læreboken som tilrettelegger partimento for tradisjonell klasseromsundervisning. I denne boken utforskes de grunnleggende elementene i musikk fra Bach til Brahms ved hjelp av partimento og generalbass. Boken kommer også med forslag til hvordan man kan benytte seg av generalbass og trinnanalyse sammen.

Counterpoint and Partimento (2015) Peter van Tour

Hva var egentlig forskjellen mellom rivalene Leonardo Leo og Francesco Durantes pedagogiske metoder? Forskere har lenge hat problemer med å finne svaret på dette, men Peter van Tour har i denne spennende boken klart å nøste opp i denne gåten gjennom sitt omfattende arbeid med bla å opprette en partimento-database! Boken inneholder også mage spennende anekdoter fra hverdagen i Napoli.